Cadou gourmet cu delicatese arabesti

lipii cu humus si branza© Stephaniefrey | Dreamstime.com

De curand am primit un minunat cadou gourmet: humus, masline Za’atar, branza de oi arabeasca si lipii – «un set» complet pentru picnic (doar a fost asa de cald afara, ca mai-mai te asteptai sa vina luna mai, ca sa iesi la picnic sau la barbecue).

Toate aceste minunatii au fost cumparate – asa mi-a zis prietena care mi-a oferit cadoul – de la un magazin arabesc din Bucuresti, de pe Calea Buzesti.

Asa am descoperit ca exista Za’atar, un condiment specific Orientului Mijlociu, avand in compozitie sumac macinat, seminte de susan prajite, sare si ierburi, si ca este folosit pentru marinarea maslinelor atunci cand este amestecat cu ulei. Dar acelasi Za’atar desemneaza si o familie de ierburi si chiar o planta, Thymbra spicata, din familia oregano. Cert este ca maslinele cu Za’atar din “kitul” meu de picnic au fost delicioase: aromate, usor picante, cu gust de verdeturi.

La fel de mult mi-a placut branza, descoperita tot cu aceasta ocazie. Se numeste Karadeniz tel peyniri (nu incerca sa memorezi ca vanzatoarea nu stie oricum denumirea). Aceasta branza este originara din estul Anatoliei si al Marii Negre. Interesant: este produsa din lapte fara grasime. Bogata insa in proteine, este recomandata celor care tin dieta. Cea care poate fi cumparata de la magazinul de care am spus este presarata cu bobite de susan.

Am lasat humusul (crema din naut, pasta de susan – tahini –, lamaie, ulei de masline, sare) la sfarsit, pentru ca majoritatea a auzit de el, iar varianta pe care am mancat-o nu m-a incantat. A fost punctul slab al “picnicului”. Mi s-a parut afumat. Dar l-am putut manca intins pe lipie, alaturi de branza si masline.

Ti s-a intamplat vreodata sa iti dai seama ca mancarea preparata sau daruita cu drag de altii este mai buna decat daca ai cumpara-o si ai pregati-o in graba? O masa buna nu presupune doar ingrediente de calitate; o masa buna iti spune povestea ei pentru ca incorporeaza informatii despre lungul drum pe care l-a urmat pana a ajuns in farfurie.

Foto header: Pixabay.com

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!