Bari: ultima portie italiana. Te poti satura de fructe de mare?

Cel mai bun sandvis mancat vreodata – despre el promisesem ca o sa va povestesc.
Pentru asta trebuie sa ma intorc in timp, acum cateva saptamani, la excursia din Bari. Doar cu gandul, caci masina timpului e data la reparat.

Marea Adriatica

Sa incepem mai intai cu o plimbare relaxanta pe malul Adriaticii – barcutele colorate completeaza perfect tonica priveliste cu palmieri. Tot aici era si piata de peste, si un birt unde trageau toti pescarii care muncisera de la 4.00 dimineata sa stranga plasele pline de peste din largul marii, iar mai tarziu cautau relaxare.
Sa ne apropiem incet-incet de sandvisul acela extraordinar. In plimbarile mele prin Centrul Vechi din Bari, m-am trezit pe neasteptate in fata unei vitrine cum n-am vazut vreodata. Nici macar in filme.

vitrina

Am intrat in magazin plina de entuziasm, dar si tare curioasa. Pravalia nu era mare, insa pe mijloc, din tavan, atarnau o multime de minunatii. Norocul meu a fost ca mai erau cativa clienti pentru care omul din spatele tejghelei pregatea, pe loc, un sandvis. Atunci am cerut si eu – mai in italiana, mai prin semne. Si m-am trezit cu un sandvis urias, care, culmea!, avea doar doua ingrediente esentiale: prosciutto (muuult prosciutto) si mozzarella. Completarea era cu ulei de masline, piper si probabil alte condimente pe care nu am avut rabdarea sa le identific. Era atat de bun, ca l-am mancat in liniste, fara sa-mi doresc sa ma gandesc prea mult.

Nino si prosciutto

Apoi, mai tarziu, m-am dus sa iau pranzul intr-un loc pe care pusesem ochii in Lonely Planet: Vini e cucina.

osteria vini e cucina

Nu e un restaurant obisnuit. Nu ai meniu, in fiecare zi e altceva si nici nu stii ce urmeaza la fiecare fel (poti cel mult sa tragi cu ochiul la masa vecina, daca nu mai ai rabdare) – ceea ce face pranzul o experienta mai mult decat interesanta. Imi plac surprizele! Mai ales cele culinare. Eu am nimerit ziua cu fructe de mare. De la aperitiv nu au lipsit prosciutto, burata, masline, dovlecei murati (de senzatie!), bruschete (supersimple: o felioara de paine prajita, unsa cu ulei de masline, cu o jumatate de rosie cherry deasupra si cu o frunza de rucola) – ador mancarurile delicioase si simple!

fructe de mare

Au urmat paste cu fructe de mare si, mai apoi, fructe de mare prajite (mi-am propus sa plec din Italia satula de fructe de mare si mi-a reusit planul). Totul s-a terminat cu un cos de fructe, din care am pus ochii pe niste portocale – asa, mai din plictiseala. Dar ce sa vezi? Erau portocale rosii! Iar la sfarsit a mai aparut in fata mea o farfurioara pe care era un foitaj cu crema de vanilie.
Daca ar fi sa fac un rezumat culinar, pentru mine Bari a insemnat: burata, prosciutto, dovlecei acri si fructe de mare. Si, la finalul excursiei, o Gianduja absolut irezistibila.


Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!