Painea, batuta-mar la Gura Raului

Cei mai multi dintre noi mancam paine cumparata de la supermarket – nu vreau sa ma gandesc cat de sanatoasa e! Unii, nu multi, isi mai fac din cand in cand paine acasa, cu masina de facut paine – o varianta fericita fata de prima, pentru ca poti sa iti alegi ingredientele, stii ce pui in paine si le combini dupa pofta inimii (ce-ai zice de o paine cu seminte de fenicul sau una din care sa nu lipseasca ulei de masline si miere?).

Dar sa vezi cum se face painea in cuptorul din curte si apoi sa o gusti aburinda, probabil nu multi oraseni au avut aceasta ocazie. Pentru mine a fost un spectacol cu totul inedit.

Lucrurile s-au desfasurat in felul urmator: am venit dintr-o plimbare pe deal si am gasit gazda robotind pe langa… 10 paini, pregatite sa intre in cuptor. Ne-a spus ca a folosit 20kg de faina – ca sa avem un ordin de marime al operatiunii.

aluat pentru paine

Painile au ajuns pe jar, s-au odihnit la caldura vreo ora, dupa care au fost miscate, sa nu se plictiseasca in aceeasi pozitie, si au mai ramas in cuptor inca o ora – timp in care oaspetii pensiunii tot dadeau tarcoale cuptorului. Asta pentru ca mirosul care se revarsa era irezistibil.

In acest timp, covata in care a fost framantat aluatul astepta cuminte sa se umple de paini mari, rumene si fierbinti.

covata

 

A venit si momentul cand gazda a scos painile din cuptor. Dar ce sa vezi? Painile erau negre-negre ca taciunele si numai sa le mananci nu aveai chef! Asa ca… fiecare paine a fost… luata la bataie. La propriu, cu un ditamai batul. Asa a cazut toata negreala, iar unde a mai ramas, a fost razuita.

painile din cuptor

 

In final, painea a ramas rumena si frumoasa. Nu mai zic de gust.

painea a ramas rumena si frumoasa

 

Am mancat prima bucata inmuiata in vin. Asta mi-a amintit de copilarie, cand bunica facea paine calda si o impartea cu vin amestecat cu zahar. Bineinteles ca eram doritoare de asa ceva pentru ca vinul era foarte aromat si dulce, iar painea, proaspata.
A doua zi am mancat la micul dejun unt si dulceata de cirese amare impreuna cu aceasta paine de poveste. Un vis!

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!