Oferta 2 in 1 la Gura Raului: ciorba-supa, acrita cu tarhon murat

Dupa esecul de la Sibiu, m-am apucat sa fac investigatii pe Internet ca sa gasesc o pensiune pe sufletul meu: frumoasa, linistita, intr-o zona de munte, cu mancare facuta cu ingrediente locale si dupa retete traditionale (ce altceva poate visa un om care traieste in agitatia din Bucuresti si cumpara mancare de la supermarket?!). Am aruncat o privire pe harta, in Marginimea Sibiului, si mi-au cazut ochii pe un sat numit Gura Raului. Nu aveam nicio idee despre ce voi gasi aici. L-am ales pentru ca pe harta se conturau in apropiere niste… munti.

Oferta 2 in 1 la Gura Raului ciorba-supa, acrita cu tarhon murat - pensiunea Calin

 

Tot de pe Internet am ales o pensiune. Si am sperat ca va fi cam ca la Chiojdu, la Tata Lice – etalonul meu pentru ceea ce inseamna turism rural. Nu a fost acelasi lucru; nu pentru ca ar fi fost mai rau sau mai bine, ci pur si simplu pentru ca a fost altceva: alt peisaj, alta casa, alt meniu. M-am delectat aici cu ciorba acrita cu tarhon, am vazut cum se bate painea scoasa din vatra si am mancat cea mai buna dulceata de afine.

 

Oferta 2 in 1 la Gura Raului ciorba-supa, acrita cu tarhon murat in curtea pensiunii Calin

Aaaa, era sa uit! Tot aici am intalnit o catelusa care se crede… pisica. Asta pentru ca se joaca cu matele si pentru ca are grija de doi pisoi la fel ca mama lor. Daca la Cartisoara am dat de un caine care escaladeaza acoperisurile si care te refuza daca ii dai carne, iata ca si la Gura Raului am intalnit inca un caine altfel.

Oferta 2 in 1 la Gura Raului ciorba-supa, acrita cu tarhon murat caini si pisici

 

Sa revin la pensiune. De cum am deschis poarta, mi-am dat seama ca este exact ce caut: o curte mare, cu multa verdeata, flori inmiresmate si o gazda foarte prietenoasa. Pensiunea se numeste Calin si se afla la marginea satului, spre munte, aproape de partia de schi (pont pentru la iarna!).

Oferta 2 in 1 la Gura Raului ciorba-supa, acrita cu tarhon murat supa de vitel cu tarhon murat

 

La primul pranz am facut cunostinta cu un fel de mancare specific locului. Nu am stiut de la inceput daca este supa sau ciorba: asta pentru ca avea galuste, carnita de vitel si era usor dulce. Mai mult, am simtit o aroma aparte, care m-a cucerit inca de la inceput. Am aflat ca este o ciorba de prin partea locului, acrita cu… tarhon murat si ca aici nu se prea mananca acru – asa cum inteleg eu o ciorba acrita cu bors sau cu corcoduse.

Oferta 2 in 1 la Gura Raului ciorba-supa, acrita cu tarhon murat friptura de vitel cu pilaf

 

Ciorba si friptura de vitel sau de porc cu pilaf de orez au fost atat de delicioase, incat m-au facut sa imi doresc si mai mult sa pot gati cat mai des (asta nu inseamna ca nu sunt constienta ca gustul acestor mancaruri extraordinare inmagazineaza o intreaga poveste despre ingrediente, traditii sau despre maiestria bucatarului).

Sunt foarte bucuroasa ca am gasit in sfarsit exact ce mi-am dorit pentru acest concediu. Povestea despre Gura Raului si despre Pensiunea Calin nu se opreste aici. Alte file, in zilele urmatoare.

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

4 comentarii

  1. Intotdeauna m-am intrebat care e diferenta dintre ciorba si supa :)) Ma raportez de obicei la culoare (daca e rosie, deci are bulion, e ciorba, daca nu, e supa), dar nu cred ca este criteriul bun

  2. Eu am alt „criteriu”: daca e dulce si are legume intregi sau nu are legume deloc (pentru ca au fost scoase), e supa; daca e acra, cu multe legume taiate marunt, e ciorba :).

  3. Hello,
    am o intrebare legata de pensiunea de la Chiojdu, si anume cand ati fost ultima data acolo, pentru ca am fost si noi de curand si a fost tare neingrijita camera ( chiar mizerabila ).
    Multumesc.
    P.S. Felicitari pentru blog, tare interesant!

  4. @Monica: Imi pare tare rau sa aud! Am fost acum un an, in septembrie 2010. Camerele nu erau extraordinare, dar era curat…
    P.S. Multumesc mult pentru feedback!

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!