Oale, strachini si alte blide – prin bucataria de la 1900 din Cartisoara, Sibiu

 

Oale, strachini si alte blide - casalui BadeaCartan

Ieri am avut ocazia sa ma gandesc cum gateau bunii nostri, cu 100 de ani in urma. Asta pentru ca am poposit la casa lui Badea Cartan. Doar ajunsesem la Cartisoara si nu puteam sa plec, asa, fara sa vizitez casa in care s-a nascut romanul care a batut toata Europa pe jos, la sfarsitul secolului al XIX-lea.

De cand am intrat in muzeu, am inteles ce mare om a fost Badea Cartan, un adevarat vizionar – nu degeaba la intrare este scris “Muzeul satesc Badea Cartan… casa unui mare roman”. Am aflat asadar ca a fost de trei ori la Roma, dar si in Franta sau in Belgia. Ca sa spuna in lume despre neamul lui.

In Franta, cand a intrat in Paris, a fost imediat ridicat de jandarmi – mi-l si imaginez imbracat in portul popular, cu opinci si cu desaga, pe Champs Elisee. Stiti care a fost norocul lui? Cand au vrut sa-l legitimize, le-a spus celor din patrula: “Vive la France!”.

Pentru asta a fost dus la Consulatul Tarilor Romane, iar aici i s-a dat un… interpret ca sa viziteze mai usor Parisul. Si asta se intampla cu mai mult de 100 de ani in urma (Badea Cartan s-a nascut in 1849 si a murit in 1911 – anul acesta se implinesc, asadar, 100 de ani de la moartea lui).

Am fost asa de impresionata de povestea unui oier, care a invatat singur sa scrie si care aducea pe ascuns, in Ardealul sub ocupatie austro-ungara, carti din Tara Romaneasca, cu riscul sa fie inchis, incat mi-am zis ca trebuie neaparat sa ajung si la mormantul lui de la Sinaia. Este acolo pentru ca a cerut sa fie inmormantat “pe pamant liber”.

Oale, strachini si alte blide - catei

 

Dar sa revenim la oile, pardon, la oalele noastre. De cum am facut primii pasi prin casa (care era “pazita” de doi catelusi cu mamica lor), am vazut ceaunele in fata vetrei si m-am gandit cum facem noi acum mamaliga – caci iata!, dupa un veac, inca facem mamaliga, si unora dintre noi le place! Poate ca unii dintre noi chiar mai folosim ceaune pentru asta. Dar pe plite moderne.

Oale, strachini si alte blide - plosca

 

Am mai facut cativa pasi si am dat de ulcioare, de strachini din lut, frumos pictate cu motive fitomorfe (cu flori),

Oale, strachini si alte blide -strachini

 

… de o plosca, chiar si de un instrument din lemn pentru facut unt.

Oale, strachini si alte blide - ceaune

 

Nu era cine stie ce tehnologie, desi am fost impresionata de multimea tipurilor de… blide, nu existau, bineinteles, nici cuptoarele cu microunde, nici cele cu inductie, dar sunt sigura ca mancarea era gustoasa si mult mai sanatoasa. Asta pentru ca era naturala.

Oale, strachini si alte blide -vatra

 

Badea Cartan avea 1.000 de oi, suficient ca sa isi poata permite sa faca acele excursii peste hotare. Viata era mult mai simpla. Nu stiu daca era mai grea, dar imi pot imagina ca mancarea de atunci era hranitoare. Acum, cele mai multe alimente doar ne astampara foamea.

Oale, strachini si alte blide

 

Daca as fi sa ma intorc in timp, dar cu toata cunoasterea de acum, oare m-as descurca sa gatesc cu ingredientele si in vasele de atunci? Ce mesaj i-as aduce din viitor lui Badea Cartan?

Ca acum toti ne miscam mult mai usor prin lume, cel putin prin Europa, asa cum isi dorea el, ca toate informatiile care ajungeau atat de greu dintr-un loc in altul acum circula cu viteza gandului – le gasesti, printr-un simplu click, pe Internet sau le vezi la TV.

Cu toate acestea, cred ca el ar alege sa ramana un simplu cioban la oi, dar preocupat de… cultura romana. In final, pot spune ca lumea “a evoluat”, dar nu inseamna ca acesta este un lucru 100% bun. Daca ar fi asa, noi toti ar trebui sa nu ne plangem de nimic. Or, lucrurile nu stau deloc asa.

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!