Fila de istorie si mancare

Adica:  puhoiul de turci de la Calugareni (1595), inlocuit cu covrigii de Buzau (2014)…

Am avut o duminica altfel. Nici nu m-am trezit bine, si am zbughit-o la targul saptamanal de la Calugareni. Nu cautam ceva anume. Eram doar curioasă. Acum nu mai sunt :).

Covrigi de Buzau
Targ rustic, spiritul locului, produse traditionale, altceva decat la oras… desigur, acestea erau asteptarile mele.
Portocale, mandarine, praf, carute, cartofi, covrigi de Buzau, rectific – munti de covrigi de Buzau, mici, gogosi, iepuri, curci, gaini, mancare pentru iepuri, pentru curci, pentru gaini, iarasi cartofi. Si spirit balcanic. Muuult spirit balcanic.

Caruta

Am intrebat un nene daca mai e vreo iesire cu masina, alta decat cea pe care am intrat. Uimire, consternare, superioritate – pe toate le-am vazut in ochii omului care, intre doua pufnituri, ne-a raspuns rastit: „Evident ca nu exista, doar pe unde ati intrat!”. Intrebarea avea rost fiindca, iesind de la targ, mai aveai de mers spre Giurgiu, adica in sens opus, cativa kilometri pana la primul giratoriu. Dar asta e off topic.

Ne mai invartim o vreme – ca poate pierdem ceva interesant – si iarasi avem samanta de vorba: „Cat este aici chiria pentru o taraba?”, intrebam noi un alt nene care vindea… nu-mi amintesc ce vindea, dar sigur nu era de mancare (ca altfel as fi retinut). Pauza. Pauza lunga. Sotul meu incearca o intrebare ajutatoare: „Sau nu costa nimic?”. Ei bine, n-a fost deloc o intrebare ajutatoare. Dimpotriva, era sa plecam batuti: „Cum adica, sa nu coste?! Ce nu costa in tara asta? Bineinteles ca costa!”. Mai-mai sa ne ia de guler, mai ales cand si-a amintit cat costa: „Zece milioane pe an!”.
Am plecat.

Cred totusi ca am ajuns cam tarziu si ca lucrurile mai interesante s-au intamplat cu noaptea-n cap. Sa-i mai dau o sansa? Poate… cand o sa m-apuce iarasi cheful de aventura si o sa fiu dispusa sa mai inspir niste colb si aer de tara.

P.S.: Nicio obiectie din partea sotului, cand i-am spus destinatia Calugareni. Am aflat, intr-un final, si de ce: el dorea sa respire aerul locului unde a avut loc batalia lui Mihai Viteazul de la 1595. Si a plecat urechea la un localnic: „Mihai, cu o mana de oameni, i-a atacat prin surprindere pe turci, incercuindu-i si impingandu-i in mlastina Neajlovului, apoi s-a retras rapid, fiindca se dezmeticea puhoiul de otomani (pana aici, ca din cartea de istorie, imi zic in gand). A doua zi, pai sa vezi, nene, turcii asediau Bucurestii… scena cu dintii din fata cazuti ai lui Sinan Pasa e marketingul nostru. De fapt, nu a fost nicio victorie…”. Pe aceasta logica, n-ar fi fost de mirare sa dau in locul cu pricina de niste delicatese, intr-un bazar turcesc. Covrigii de Buzau insa erau cei ce faceau legea pe-acolo.

Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

1 comentariu

  1. Farmville coins are used to make experience points and to purchase things for
    the farm. t let your crops rot, then you will maximize your income potential.
    I only joined Facebook as I have clients who utilize
    it and I had to have access to their information.

    Have a look at my homepage: farmville 2 hack

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!