Arome din insorita Italie: de la burata la cuscus cu fructe de mare

Pentru ca am prins putin timp liber, gandul mi-a zburat la mica mea vacanta care tocmai s-a sfarsit – ca orice lucru frumos, a trecut atat de repede ca nici n-am apucat sa savurez bine niste paste al forno, sa inspir mireasma de capsuni, sa ma satur de fructe de mare, ca m-am si trezit acasa. Da, ai ghicit, Italia a fost destinatia mea. Tocmai in sud, fiind nu numai pe urmele unei vacante gourmet, ci si dornica sa gasesc o oaza de soare, cu vegetatie si floricele colorate – o primavara de care, la noi acasa, nu suntem siguri nici acum.

Si fiindca veni vorba, socoteala de-acasa nu se potriveste cu cea din targ, asta se stie: n-a fost asa de cald, floricele am gasit doar pe la balcoane, iar vegetatie a insemnat o multime de palmieri uriasi care-mi dadeau mai degraba impresia ca ma aflu in insorita… Grecie.

plimbare prin Bari

Daca ajungi in centrul vechi din Bari (si e musai sa ajungi, daca ai poposit in acest orasel de pe malul Adriaticii), te poti plimba pe stradute de poveste, cu rufe atarnate la balcoane, exact ca in filmele italiene vechi, cu femei si copii intr-o permanenta zarva, dar si cu catedrale impunatoare, plus un castel construit in anul 1131.

castelul swabian

Merita sa-i faci o vizita si sa-i afli povestea.

castel

Vei putea explora in voie o multime de cotloane ale castelului, care azi e muzeu.

Si pentru ca dupa atata plimbare o sa ti se faca sigur foame, poti poposi cu incredere in restaurantul La Locanda del Federico, din Piata Mercantile.

la locanda del federico

Vei intalni ospatari care stiu ceva engleza si iti pot explica ce inseamna unele preparate. Ingredientele sunt proaspete, atmosfera este foarte placuta, iar daca stai pe terasa ai vedere chiar spre piata. Preturile sunt insa pe masura calitatii preparatelor. De exemplu, o dorada la cuptor, de marime medie, ajunge la 24 de euro.
Pentru mine au fost cele mai importante antipastele, bine-cunoscutele aperitive italiene, asa ca am cerut varianta cea mai bogata. Nu pot sa spun cu exactitate denumirile tuturor sortimentelor, insa pot spune sigur ca am mancat midii, un dovlecel rulat si facut la cuptor cu ou, servit cu un sos de usturoi si menta (aproape ca m-am indragostit de el), prosciutto, cuscus cu fructe de mare si morcov ras, rulouri de dovlecel prajit cu creveti si burata – aceasta din urma fiind o branza minunata, pe care incerc sa o gasesc si in Romania. Daca inca nu a ajuns pe la noi, o astept cu nerabdare!

3 antipasti

Deja dupa multimea de preparate, arome, combinatii de culori pe care le-am descoperit si experimentat, eram satula. Pentru ca totusi eram la mare, am cerut peste – pe cel mai proaspat pe care il aveau. Am primit o dorada la cuptor delicioasa (nu spun mai mult – o putem gati, din fericire, si acasa).

Partea a doua, data viitoare: cel mai simplu si cel mai bun sandvis mancat vreodata (oare voi reusi sa reproduc gustul acela acasa?), o masa in alt restaurant, recomandat de Lonely Planet, cu fructe de mare pe saturate si vizita intr-un magazin deloc mare, dar fabulos, de carnuri si lactate.


Author: Elena Ceciu, Food Psychology Coach

Share This Post On
468 ad

4 comentarii

  1. Mmmm, suna tare bine cuscus cu fructe de mare si morcov! Si eu am avut recent cateva zile de rasfat culinar cu fructe de mare si peste, tot in Italia, pe langa Napoli. „Cireasa de pe tort” a fost insa o painica neagra cu cerneala de sepie 🙂

  2. @Andra: Ce frumos! Napoli e destul de aproape de Bari. Ma gandeam sa iau trenul pana in Napoli, dar am stat putin in Italia. Vai ce interesant cu painica neagra!

  3. Incredibil!

Trimite un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

logo mananc-inteligent

Daca iti plac vestile bune si noutatile

Buna! Sunt Elena Ceciu, Coach in Psihologia Comportamentului Alimentar. 

Inscrie-te la Newsletter pentru a primi idei de retete si informatii de ultima ora din psihologie si nutritie.
Pentru inceput, vreau sa iti ofer gratuit un indrumar pentru schimbare, in format PDF. 

Unde sa iti trimit indrumarul?

 

Iti multumesc pentru inscriere!